Bipolar Logo

A Bipolar a Kulturstiftung des Bundes (KSB, Német Szövetségi Kulturális Alapítvány) programja volt. Azzal a céllal indult, hogy, hogy közös projektek támogatásával erősítse a német-magyar kulturális kapcsolatokat. A Bipolar nyilvános felhívására 2006 márciusában számos együttműködési projekt tervezete érkezett be. Bár ezek mindegyikét nem támogathatta a program, a benyújtott pályázatok nagy száma mégis azt mutatta, hogy a Bipolar már a kiírással elérte elsődleges célját: sikerült új impulzusokat adnia a magyar és német kulturális kapcsolatoknak.

A 2007 januárjában megjelent dokumentációban áttekintést adunk a megvalósult harminchárom együttműködésről és az elért eredményekről: közel százötven rendezvény, huszonhárom könyv és folyóirat, számos még élő és folyamatosan aktualizált weboldal, és nem utolsó sorban a Bipolar után is fennmaradó kapcsolatok és folytatódó projektek. Mindemellett bemutatjuk a projektek vezetőit, a kurátorokat, egyes művészeket, a háttérintézményeket és a társult szervezeteket. A Bipolar projektjeiben megközelítően 1000 művész és a kulturális szakember, valamint 300 intézmény vett részt. A projektek dokumentációját három fejezet előzi meg, melyek bepillantást engednek a kulisszák mögé is. Az első fejezetben a zsűri tagjai fogalmazzák meg személyes benyomásaikat. A második fejezetben a budapesti Bipolar Utószüreten elhangzott Nosztalgia – amnézia – utópia című pódiumbeszélgetés szerkesztett anyagát közöljük. A harmadik fejezetben olvashatók a Bipolar záró rendezvényein – 2007 októberében a berlini HAU2 színházban, illetve a budapesti Goethe Intézetben – folytatott műhelybeszélgetések kivonatai. A résztvevők elemzik projektjeik munkafolyamatait és beszámolnak az együttműködés egyes nehéz helyzeteiről is.

A Bipolar projektkatalógus megrendelhető (ingyenesen) 2008. június 30-ig e-mailen: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez , vagy telefonon: +49-30-60031932.

Bipolar Dokumentáció 2006/2007 (PDF, 6 MB)


Zsűri

A benyújtott pályázatokról német-magyar szakmai zsűri döntött. A zsűritagok széleskörű szakmai ismereteik és ezen túlmutató tapasztalataik alapján választották ki a nagyszámú, sokszínű és sokoldalú projektek közül azt a 28-at, amelyeket támogatásra javasoltak. Tovább

KSB

A Kulturstiftung des Bundes (KSB) kiemelt feladatának tekinti a több országot átfogó, újszerű, kulturális és művészeti projektek támogatását. A Bipolar az Alapítvány "Közép- és Kelet-Európa" programjához tartozik. 

Tovább

relations

A Relations közhasznú egyesület a Kulturstiftung des Bundes „Közép- és Kelet-Európa“ keretprogramjában kezdeményez művészeti és kulturális projekteket. A projektek kidolgozásában sok ország kurátorai, kutatói és művészei vesznek részt. Tovább
 
A lap tetejére